Retusjering er latterlig patetisk idiotisk dumt. PUNKTUM.

Jeg leser ikke blogger, faktisk er jeg en blogger som ikke liker blogger og det er sjelden jeg begir meg ut i bloggnorges drama. En sjelden gang får jeg riktignok høre om ting som kanskje ikke er så bra, et eller annet som en kjent blogger har liret ut av seg, et eller annet lite gjennomtenkt som får meg til å himle så hardt med øynene at jeg får vondt i hodet.

Gaypal (min beste venn og partner in crime) fortalte meg om fotballfrue og hennes redigering av bilder og akkurat der merker jeg at jeg blir usannsynlig lettere provosert.

Det er allerede helt klinkende (?) klart at det å være tenåring i dag, er ufattelig vanskelig med presset om å se “riktig” ut, være pen nok, være tynn nok, leve opp til en standard ingen vet hvor kom fra. Er det virkelig nødvendig at en naturlig pen jente som Fotballfrue skal redigere seg tynnere og “vakrere” og dermed bidra til at unge jenter kanskje ser seg i speilet og tenker “Ikke bra nok” ? Når en person som er så pen som Caroline “må” redigeres (i hennes hode, ikke min mening!), hvem er da egentlig pen nok til at retusjering ikke er nødvendig?

Tidligere var jeg helt med på at man som blogger ikke hadde et ansvar ovenfor leserne sine, man er som leser av en blogg selv ansvarlig for hva man tar seriøst eller hva man får ut av det man leser. Foreldre har ansvaret for hva barna deres får lese og en blogg skal ikke fungere som noe som skal oppdra barna våre eller lære dem forskjellen på rett og galt, bra og ikke bra, pen og ikke pen, bra nok og ikke bra nok.

Det var den gang. Så ble jeg eldre, klokere og kjedelig nok voksen og jeg begynte å se hvor stor påvirkning en blogg faktisk kan ha og nå mener jeg at vi ALLE har et ansvar når vi publiserer noe på nett. Ansvar for å lære de yngre at de er fantastiske akkurat slik de er, at redigering av utseende både er feil og meningsløst, at retusjering ikke er noe noen trenger, at vi alle er perfekte eksakt slik vi er skapt. Vi som har forstått dette, enten ved at vi har blitt lært eller fortalt det, eller ved at vi rett og slett har blitt voksne nok til å forstå hva som er viktig og ikke viktig, har et ansvar ovenfor de som er yngre – de som kanskje ikke har fått nok tid på seg til å gro en sterk og solid selvtillit, de som fortsatt er litt usikre på hva som er bra nok, de som fortsatt er veldig lettpåvirkelige.

At en person med så mye påvirkningskraft som Fotballfrue ikke bruker hodet når det kommer til retusjering av bilder….. jeg ser sånn passe svart/rødt/hvilkensomhelstsinnafarge. Forstår hun ikke hva hun gjør??!

Når man har et så gigantisk publikum som det hun har, så har man en enorm makt, mennesker lytter til det en har å si. Hvorfor forstår hun ikke dette? Hvordan kan hun glemme eller ignorere at tusenvis på tusenvis av unge jenter nå sansynligvis tenker at de ikke er bra nok, fordi det visst var “nødvendig” for pene Fotballfrue å redigere seg penere og tynnere? Om Fotballfrue ikke er bra nok uredigert, hvem er da egentlig bra nok til at retusjering ikke trengs??!

Jeg blir faktisk både trist og sint når jeg ser bloggere som ikke tar ansvaret sitt alvorlig. Det er lov å være ung og dum blogger uten spesielt med tanker for noe annet enn seg selv, jeg har vært der jeg også, men så blir man eldre. Man innser at det man skriver og formidler – det har makt, det absorberes, det påvirker, virkelige mennesker lytter. Man innser at man har en stemme som mange, i noen tilfeller tusenvis av mennesker, lytter til og tar mer alvorlig enn religion. Man innser at man er et forbilde, både på godt og vondt. Og når man innser dette, da burde det være en forbannet selvfølge at man tenker seg om to ganger før man trykker “Publiser innlegg”.

Slik er det ikke og det er derfor jeg avskyr bloggere. Jeg kan ikke fordra bloggere som skryter av produkter eller ting kun fordi de vil tjene en pen sum ved å skryte, jeg skammer meg på deres vegne. Det blir noe billig og tacky over det hele og de få av oss som aldri lyver til leserne våre, blir ikke trodd fordi normen er at bloggere er kjøpt og betalt. Dette irriterer meg kanskje ekstra fordi blogg er jobben min og jeg gjentatte ganger har måttet forsvare meg fordi lesere automatisk tror at man får betalt for å si positive ting om et eller annet. Det er langt mellom de ærlige bloggerne, langt mellom oss som heller vil ha trofaste lesere som stoler på oss, fremfor å tjene mest mulig penger. Vi finnes! Vi er bare en utdødd rase.

Nå ser det ut til at en ny utdødd rase er på plass; vi som tar ansvaret vårt alvorlig. Nå tar jeg kanskje mitt ansvar litt for alvorlig for jeg føler meg litt som en storesøster som verner om, og tar vare på noen tusen tenåringer hver eneste dag, kanskje er jeg litt for ekstrem. Jeg er oppriktig glad i følgerne mine og bruker kanskje i overkant mye tid på å kommunisere med de som følger meg, men å redigere bilder er et gigantisk NEI for meg. Det sender et signal som er så feil, idiotisk, latterlig, meningsløst og unødvendig at jeg blir uvel.

Når ble det nødvendig å redigere seg penere eller tynnere?? Når var det plutselig ikke nok å bare være seg selv? Og ikke minst: Hvordan kan du se deg selv i speilet eller legge deg om kvelden med god samvittighet, når du vet at du sprer usikkerhet og en følelse av “ikke bra nok” blant unge mennesker som følger deg som om du driver din egen religion?
Fotballfrue vet, jeg har full tro på at hun er klar over hvilken påvirkningskraft hun har og jeg fatter ikke at hun ikke tenker lenger enn det hun viser her. Hvorvidt hun er tankeløs, dum, eller rett og slett ikke bryr seg om annet enn inntekt aner jeg ikke, men jeg håperhåperhåper at beslutningene hennes ikke når så dypt som de har potensialet til å gjøre. Selv om jeg vet bedre…… jeg vet at mange nå sitter med en usikkerhet i magen fordi “perfekte” Caroline trengte å redigere magen sin litt flatere, en legg litt tynnere. Jeg vet det traff såre punkt hos mange og det gjør meg helt ærlig ordentlig sint.

Hvordan hun klarer å ha dette på samvittigheten aner jeg ikke, jeg synes det hun gjør er stygt, unødvendig, tankeløst og på grensen til kvalmt. Nei faktisk, det er ikke på grensen engang, det ER kvalmt. Og hun er gammel nok til å vite og forstå hva hun gjør, noe som gjør det hele enda kvalmere.

Når man har en så gigantisk følgerskare, hvorfor ikke bruke den til noe positivt? Det er så mye positivt man kan gjøre, så mange muligheter! Med hennes utallige lesere har hun makten og muligheten til å booste selvtillit, til å påvirke unge i riktig retning. Hun kunne bidratt til innsamlingsaksjoner for en sak hun brenner for, hun kunne samlet en hær av mennesker for fakkeltog mot pels, hun kan forhindre nettmobbing ved å selv ta avstand og lære de unge hva som er konsekvensene av mobbing.

Hun ville enkelt kunne få noen tusen unge jenter til å føle seg fantastiske ved å ta avstand fra retusjering av et allerede vakkert ytre, ved å stå frem som et eksempel og si NEI til den typen redigering. Men hun velger å gjøre det stikk motsatte. Jeg forstår det ikke. Hadde jeg hatt hennes følgerskare så hadde jeg startet en revolusjon, en egen “religion” med fullt fokus på god selvfølelse og tanken om at vi ALLE er flinke nok, pene nok, fine nok, vakre nok, smarte nok, BRA NOK. Jeg ville skreket ut at retusjering både er unødvendig og meningsløst, at det er noe ingen burde benytte seg av fordi det skaper et falskt bilde av virkeligheten.

“Makten” hun har som blogger blir brukt så uendelig feil. Ja, jeg er klar over at jeg ikke har rett til å kreve noe av henne, men fordi jeg ser hva det lille jeg gjør kan utrette så ser jeg også tydelig hva hun kunne oppnådd dersom hun kunne fått hodet opp av sanden og forsøkt å se forbi utseende og dette glansbildet hun lever i. Jeg blir både trist og oppgitt når hun redigerer seg selv enda tynnere enn hun allerede er, når hun retusjerer til seg perfekt hud mens hun skryter av spesifikke hudpleieprodukter, når hun redigerer til seg et “perfekt” liv som faktisk ikke har rot i virkeligheten i det hele tatt. Det blir så feil, skjønnheten hennes er like ekte som de falske bildene hun viser til leserne sine. Det vakre har forsvunnet slik jeg ser det, jeg ser ikke på henne som et vakkert menneske i det hele tatt. Ikke at det er relevant sånn egentlig, men det er virkelig ikke det ytre glansbildet av en forfalsket skjønnhet som avgjør om du er vakker eller ikke; Det er hva du gjør som teller. Handlinger er sterkere enn et redigert bilde av en liksom-skjønnhet.

Jeg skulle ønske at flere store bloggere ville se leserne sine som mennesker man kan påvirke i en positiv og riktig retning fremfor å se følgere som blinkende $$$. Jeg skulle ønske Fotballfrue og alle de andre ville innse at de kan utgjøre en gigantisk forskjell for tusenvis av mennesker, de har en kjempemulighet til å kunne gjøre noe bra og hva bruker de muligheten til? Jo, man fokuserer på en rygg som kunne vært litt tynnere. En baby bump som kunne vært litt mindre. Til og med en stol som kan se litt mer fluffy ut. For slikt er ordentlig viktig (NEI!!).

Potensialet blir kastet ut av vinduet og man ender i samme kategori som alle de andre hjernedøde rosabloggerne. Tanketomt fjas uren substans eller mening. Gratulerer, du er en typisk norsk blogger uten tanke for noen andre enn deg selv og hvor mye $$ du klarer å melke ut av tilhengerne dine. Hurra for deg, klapp på skulderen, sukk og stønn.

Til alle som har kjent litt ekstra på usikkerheten etter et besøk i Fotballfrues blogg:
Vit at du er bra nok, retusjering er for de som ikke bruker hodet. Jeg ber om unnskyldning på vegne av disse blendende knæsjrosa bloggerne som har misforstått poenget med å ha lesere, som har glemt hvor stor påvirkning en blogg kan ha, hvor mye man kan gjøre for andre når man har en stemme som lett når titusener av mennesker hver eneste dag. Beklager at noen av oss bloggere er tankeløse naut.

Det er ting som dette som gjør at jeg skammer meg over å være en del av bloggNorge og jeg håper at jeg kan klare å skrike høyere enn de som skriker om et perfekt ytre, for når alt komme til alt så teller det ikke et døyt. Jeg skal skrike så høyt jeg bare makter, i håp om at de som følger meg hver dag vil huske at de er fantastiske akkurat slik de er og at retusjering er like teit som Teletubbies. Og Teletubbies er usannsynlig teit, spesielt den irriterende sola som er altfor blid for sitt eget beste.

Forhåpentligvis vil vi en dag leve i en verden hvor retusjering er et ord som ble gjenglemt i fortiden sammen med ord som yolo, bae og nettmobbing.

Inntil da, ikke la deg påvirke av mennesker som ikke har tanker for andre enn seg selv, de burde ikke få lov til å påvirke deg, spesielt ikke i en negativ retning.

Retusjering er fullt og helt idiotisk dumt, det er på tide at ALLE får det inn med teskje og lar det være. Det fører virkelig ingenting positivt med seg.

This entry was posted in Tekster og quotes. Bookmark the permalink.

8 Responses to Retusjering er latterlig patetisk idiotisk dumt. PUNKTUM.

 1. Maria K says:

  Så enig! Jeg tenker ofte at disse rosabloggerne ikke skulle fått lov til å tjene penger på å blogge, men det kan jeg jo bare glemme. Syns det er så flaut å lese omtalene deres, det virker så falsk og overfladisk. Godt jeg har lært om hudpleie på bloggen din Smile

  • Man burde ikke få penger for å lyve, uansett om det er i forbindelse med blogging eller ikke. Blogg som jobb blir ikke respektert i det hele tatt, noe jeg synes er dumt siden jeg er en av de bloggerne som virkelig JOBBER for å tjene penger. Meh.

 2. Linda says:

  Helt enig med deg, veldig bra skrevet! Det folk reagerte mest på, var vel at hun nektet for å retusjere bildene sine. Så et nærbilde av huden hennes før retusjering, snakk om uren hud! Å da går hun ut anbefaler hudpleieprodukter! Det er både falskt og å føre leserne sine bak lyset.
  Bra at du tar avstand fra dette, du har den eneste bloggen der jeg tror på det som står skrevet og stoler på anbefalningene dine.
  Håper du er i bedre form, ønsker deg et godt nytt år og at neste år blir mye bedre enn det som var Smile

 3. Hanna says:

  Får ikke blitt mere enig! Du skulle nesten ha sendt hele denne teksen til henne og latt henne lest den !Smile

 4. Eirin says:

  Helt enig! Bra skrevet!!

 5. Lena says:

  Så bra skrevet! Jeg er helt enig. <3
  Godt Nyttår, HC <3

 6. Frida says:

  Utrolig bra innlegg HC!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Click to Insert Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette