CARPE DIEM! GRIP DAGEN! Men gjør det på din måte.

I går var det måneformørkelse og selv om kroppen min ikke helt har godt av å være oppe halve natten (noe jeg merket godt i dag tidlig, takk for den…..) så bestemte mannen min og jeg oss for å bli oppe til kl 4 for å se den. Heldigvis var det en ekstremt klar natt og vi trengte ikke å gå lenger enn til parken tvers over gaten for å få sett den vakre månen.

Mens vi sto og så på denne blodmånen så slo det meg at det er slike små, unike, rare, for-andre-meningsløse opplevelser som gjør alt et hakk bedre. Fra bra til fantastisk. Den tanken førte meg videre til tanken om at man skal gripe dagen, CARPE DUCKINGS DIEM!!, lev hver dag som det er den siste, LEV NÅÅÅÅ! og hvordan mitt syn på dette har endret seg drastisk bare de siste årene. Før hadde jeg flere mennesker i livet mitt som nesten skrek inn i øret mitt at herregud, jeg måtte gjøre sånn og slik for å få rett livskvalitet! For å LEVE. Det var sånn det var riktig å gjøre alt og jeg levde ihvertfall ikke livet til det fulle.

For mange, inkludert meg selv da jeg var endel yngre, så blir man nesten stresset av tanken på at man må leve, huske å leve, alltid leve til det fulle, herregud vi må gjøre noe, leve nå, leve alltid, utnytte den korte tiden vi har!!! Jeg vet ihvertfall at jeg har stresset mye med de tankene, tenkt at herregud, jeg har ikke sett Eiffeltårnet enda?! Jeg lever ikke! Jeg har vært der at jeg følte meg helt desperat etter å LEVE, som om jeg sløste bort livet mitt fordi jeg virkelig aldri har hatt noe behov for å hoppe ut av et fly, lære enda et språk eller begynne å spille golf. Det å føle at man sløser bort livet er en tanke jeg vet så mange av oss har, og det er en tanke jeg skulle ønske ville fordufte. Tanken kan kaste seg ut av et fly, ikke du. Den tanken er basert på stress og bekymringer og er det noe som er giftig, så er det nettopp det.

For mange er det å virkelig leve, det å reise verden rundt. Snorkle, svømme med en skilpadde, bo i et skur i Afrika, hoppe ut av et fly, eller rett og slett hele tiden oppleve ting du ikke tidligere har opplevd. Jeg hadde en gang en venn som mente at den eneste måten å få et herlig liv på, var å reise hele tiden, helst et halvt år av gangen. Hun fikk det til å høres ut som en skam at man ikke hele tiden hadde reisemål og ville reise jorden rundt, og det å være avhengig av en iPhone eller Macbook (noe jeg er, og stolt av det!), det var helt krise. Det var ikke sånn man virkelig lever.

Lett påvirkelig som jeg var, stresset den tanken meg enormt. Jeg liker faktisk ikke å reise. Jeg elsker flyplasser, men stresset rundt pakking og planlegging, og tanken på å ha noe å gjøre hver eneste dag….. det gir meg ingenting annet enn irritasjon. Jeg trives best når jeg sitter foran macbooken min, dypt i prosjekter, når jeg skriver på boken min eller jobber med en av nettsidene mine. Det krydres med små spontanturer hit og dit, hvor mannen min og de tre firbente barna våre gjør rare små ting bare vi skjønner noe av. Jeg føler at jeg virkelig lever når vi er sammen alle fem, uansett hva vi gjør. Det er ikke fallskjermhopp og snorkling som er det jeg ser på som å leve, det er heller andres oppskrift på hvordan få mest mulig ut av livet.

Det tok meg altfor lang tid å innse den delen; At vi alle må finne vår måte å gripe dagen på. Det må ikke være det samme som naboen, og du har faktisk levd uansett om du har kastet deg ut av et fly eller ikke. Å gripe dagen for meg er å tilbringe så mye tid med mann og barn som mulig, få vært produktiv på en eller annen måte, gjøre noe for andre og bidra med noe positivt til andre enn meg selv. Det trenger ikke engang å være noe som er spesielt aktivt, det å bruke en hel dag på å lese i sofakroken min mens dragen svømmer i badekaret sitt på kjøkkenet, det er da jeg føler at jeg lever. Lever livet mitt riktignok, ikke det livet andre mener er korrekt. Det finnes ingen fasit eller fast oppskrift for hva dette med å gripe dagen faktisk betyr, og når alt kommer til alt, det er bare du som vet hva som er best for deg. Jeg skulle ønske vi alle kunne slette alle tanker som andre prøver å tvinge på oss. Så klart er det positivt å lytte til råd fra andre, få et annet perspektiv på ting enn kun det man selv er i besittelse av, men å stresse med tanken på at man ikke lever fordi en venn mener at å leve = reise til Kina i morgen? Det er ikke riktig slik jeg ser det. Ikke la noen fortelle deg hva det å gripe dagen er. For deg er det kanskje å gå en tur med hund i skogen, sitte på kafé en hel dag, kjøre til Sverige, rulle deg i løv, eller meditere. For andre er det å dra på backpacking tur til Asia, kjære racerbil eller delta på rodeo (som du er en dritt om du gjør…sånn forresten).

Ingen andre enn du lever ditt liv så ikke la noen andre diktere hva som er riktig for deg heller. Dette gir jo fullstendig mening, det er så logisk! … Men allikevel så vanskelig å følge. Nå mener jeg ikke at du skal ta til takke med en livsstil du egentlig ikke ønsker og det å utfordre seg selv er bare sunt og det som gjør at du vokser og blir kjent med deg selv, men en utfordring for deg kan være noe helt annet enn hva en ufordring er for naboen. Noen ser på det å være blant mennesker som en stor utfordring, mens andres største utfordring er å tørre å være alene. Stress og desperate tanker rundt det å ikke gjøre noe riktig er som ren gift, og du vil kunne merke stor positiv endring dersom du tør å la den tanken slippe taket. Tenk heller at alt vil falle på plass slik det skal og er riktig for deg, drit i hva alle andre mener er rett og riktig.

Fortsatt kan jeg bli påvirket når noen blander seg og mener at jeg burde leve slik og sånn, at det er så viktig for meg å gjøre det på den måten isteden for det jeg gjør nå, fordi de mener at de vet hva den beste måten å leve på er. Spesielt etter at jeg ble syk har jeg fått så mange supre idéer. Bør ikke akseptere sykdommen din, kan ikke la deg selv få en tre ukers pause på sofaen, ikke la sykdommen din bli en stor del av deg, det er så viktig å fortsette livet som før!!! Jeg er ikke enig. Det som har reddet meg fra å gå helt i kjelleren over å være kronisk syk, er nettopp det å gjøre sykdommen til en del av meg. Jobbe rundt den, akseptere den fullt og helt og ikke minst: Akseptere at jeg nå har et annet liv enn jeg før hadde. Dette er den “nye” meg og den nye meg passer kanskje ikke for alle andre, men hvorfor skal jeg bry meg om det?

Jeg har funnet min metode, min måte å leve på, det som gjør meg glad. Og det er alt som teller. Isteden for carpe diem så liker jeg uttrykket memento vivere – a reminder of life – husk å leve.

Så grip dagen alle sammen! Bare husk å gjøre det på din måte.

This entry was posted in Tekster og quotes. Bookmark the permalink.

2 Responses to CARPE DIEM! GRIP DAGEN! Men gjør det på din måte.

  1. Hanne says:

    Så flott skrevet! Dette traff meg rett i hjertet (om det går an å si det?!).
    Takk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Click to Insert Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette