Verdens morsomste mann klarte ikke å “bare tenke positive tanker”.

Det er sjelden at dødsfall i kjendisverdenen påvirker meg i særlig grad. Selvfølgelig er det alltid trist når noen går bort, men jeg er fortsatt (ja faktisk) for ung til at mine barndomshelter er i den alderen at de ofte går bort.

I går tok Robin Williams sitt eget liv og det ble en av tre triste nyheter, som vanlig. Vonde ting kommer i tre av gangen, det slår aldri feil. Uansett, Mrs. Doubtfire er en film jeg så hver eneste dag som barn og Robin Williams har gitt meg og resten av verden så intenst mye latter og glede. Allikevel var han så trist at han valgte å ta sitt eget liv. Noe som satte i gang en masse tanker hos meg, som sikkert hos mange av dere også. Robin Williams hadde slitt med depresjon og rusmisbruk i årevis, helt siden han var en del av Mork & Mindy. Depresjon er en sykdom, en alvorlig lidelse som vi burde ta mer seriøst enn det vi per nå gjør. Som forventet, når nyheten spredte seg på Twitter, dukket alle disse “Selvmord er så egoistisk ass….”-idiotene opp og jeg lar meg provosere, så klart.

Når skal verden forstå at depresjon faktisk er en lidelse, og at det ikke bare er å tenke “Åja, men moren min blir sikkert trist!” når selvmord virker som den eneste veien ut? Når man lider av depresjon vil jeg si at en av de tankene som står sterkest er at man er en byrde, at man ikke vil påføre familie og venner mer smerte, at man ikke vil ta mer plass eller forårsake mer smerte, at de rundt en vil få det bedre om man ikke lever. Det er den tanken som står som en totempåle når man er alvorlig deprimert. Så hvordan i all verden skal man kunne klare å snu det om på egenhånd og “Bare tenke positivt!”?

Å si til en deprimert person at de bare må tenke positivt så vil de få det bra, er like dumt som å si til en med kreft at de bare må tenke at de er friske så blir de friske! Det er virkelig på tide at man begynner å behandle depresjon og andre mentale lidelser for det det er: EN SYKDOM.

Hver gang noe tragisk skjer, så forsøker jeg alltid å se en mening med det hele, finne noe jeg kan lære av det som har skjedd. Det går automatikk i det, hodet mitt begynner alltid å lete etter grunner så fort jeg får en dårlig nyhet. Hva kan jeg lære av dette? Hvordan kan dette være til nytte for noen andre? Hva bør jeg sette mer pris på i eget liv når jeg ser på det vonde som har skjedd? Det er alltid noe, jeg klarer alltid å finne noe positivt med enhver tragedie som treffer. Nå vet jeg ikke om alle er enige med meg når jeg omtaler et selvmord som en tragedie, men jeg mener det er det. Han fikk ikke den hjelpen han trengte og det var hans vei ut. Alle fortjener å se en mening med livet som gjør at selvmord føles og virker umulig, ALLE. Derfor ser jeg på det som en tragedie, på samme måte som jeg ser alle selvmord som en tragedie. Med mindre personen nettopp har drept en hel skole eller sin egen familie….men da er jo det tragedien..så da er det kanskje en tragedie likevel… Jeg må slutte å skrive mens jeg tenker. Moving on.

En av de tingene jeg håper dere kan lære av dette, og som jeg også ser mer tydelig nå, er at ting ikke alltid er slik de ser ut til å være. En av verdens morsomste menn har slitt med vonde tanker i 20 år, lenger enn de fleste av dere har levd. De som bringer glede og latter til andre, er iblant de som trenger glede og latter mest selv. Hans selvmord kom som et sjokk på mange fordi vi ikke ante noe, for hvordan kan en mann som er så festlig og virker så lattermild alltid, ha det så vondt at han velger å forlate kone, barn, venner, fans, osv? Nå vet jeg ikke om hans depresjon var kjent, kanskje er jeg bare ikke opplyst, men jeg tror vi alle kan få det litt bedre ved å være litt mer åpne. Tørre å lette på lokket og innrømme at man har det vondt, for det er faktisk ingen skam i å ha det vondt. Det er alltid noen som er villig til å høre på deg, om det så er venner, familie, lærer, helsesøster, terapeut, hjelpetelefon, en random nabo, en instagramvenn eller meg. Jeg vet mange av dere sliter med depresjoner og vonde ting og jeg håperhåperhåper at dere ikke setter lokk på det, men heller tør å ta et lite steg fremover slik at dere kan få hjelp til å få orden i tankene slik at de ikke virker like tunge som før.

Jeg håper at Robin Williams selvmord setter større fokus på mental helse, får flere til å se depresjon for hva det er, og ikke minst håper jeg at depresjon blir en så “vanlig” ting at vi tør å snakke åpent om det.
Det er det mentale lidelser trenger: Åpenhet. Man er ofte flink til å gjemme bort det vonde, jeg tror at dersom depresjon ble mer akseptert som en faktisk sykdom så ville flere turt å stå frem og innrømme at de har det vondt. Det vil gjøre at flere får hjelp, det vil gjøre at flere blir reddet.

Selvmord er kanskje egoistisk for de av oss som er mentalt friske, men det nytter ikke å klandre noen for at de tar sitt eget liv. Jeg har kjent på desperasjonen man har rett før man bestemmer seg for at nok er nok, og det er en følelse jeg ikke unner noen. Alt føles så håpløst at du virkelig ikke ser noen annen utvei. Ikke klandre noen for det, strekk heller ut en hånd og hjelp de som trenger det, ofte er det lite som skal til. Det er heller ikke mye som skal til for å dytte noen utfor det stupet så vær snille med hverandre. Det er virkelig noe i at man ikke vet hva naboen sliter med, vær derfor alltid snill. Med mindre noen gir deg grunn til å ikke være snill, da trenger du ikke å være snill.

Verdens morsomste mann som virket lykkelig og konstant blid, klarte ikke å “bare tenke positivt”, eller tenke seg ut av det vonde så hvordan kan vi forvente at ungdommer skal klare det?

Forresten kan du godt lese dette innlegget og om hvor jævlig selvopptatte folk med depresjoner er.

yourefreeGenie, you’re free.

This entry was posted in Tekster og quotes. Bookmark the permalink.

7 Responses to Verdens morsomste mann klarte ikke å “bare tenke positive tanker”.

 1. Terese says:

  Jeg ble helt sjokkert av det som skjedde i går. Good Will Hunting er jo en av favorittfilmene mine, og jeg vet ikke om du har hørt dette HC, men på high school ble han kronet “least likely to succeed” fordi han ble sett på som en raring som holdt seg for seg selv. Har vi ikke alle følt oss som den raringen i blandt?

  Jeg takler det ikke når mennesker sier at “selvmord er egoistisk”. Det får meg virkelig til å se rødt! Jeg skjønner at ikke alle kan forstå hvordan det føles å ha depresjon, men å spre løgner om at mennesket som følte seg så hjelpeløs egentlig var egoistisk? Da mister jeg all respekten for det mennesket!

  Så tusen tusen takk for at du skrev dette innlegget Hilde Christina. Du klarer virkelig å sette ord på det!

 2. Tone says:

  Jeg får så innmari vondt i hjertet! Robin Williams som brakte så utrolig mye håp og glede til så mange – jeg gråter når jeg tenker på hvor ufattelig ensom og trist han må ha vært. Og jeg vet at jeg har sagt dette mange ganger nå, men folk som tror at det “bare er å tenke positivt” for å bli kvitt en depresjon provoserer meg så enormt! Omtrent like mye som folk som påstår at selvmord er egoistisk. Jeg jobber jo i en bransje der jeg blir kjent med veldig mange mennesker som sliter, og da jeg begynte på jobb etter ferie denne uken ble jeg møtt med nyheten om at to av disse menneskene hadde valgt å ta sine egne liv i løpet av sommeren. Det er forferdelig trist, og det knuser hjertet mitt å tenke på hvor vondt de har hatt det når de faktisk har sett det å ta sitt eget liv som eneste utvei. Det er ikke første gang jeg har fått slike nyheter på jobb, og det er dessverre neppe siste. Men jeg håper at det aldri blir noen vane å motta sånne nyheter. Og jeg vet at jeg aldri kommer til å tenke at det var en feig eller egoistisk handling, eller at de bare burde tenkt positivt, så ville alt ordnet seg.

  Som du sier, så håper jeg at de som leser innlegget ditt og som sliter våger å be om hjelp. For min egen del vet jeg at hvis jeg ikke hadde fått hjelp da jeg var syk, så hadde det tatt enda mye lenger tid å bli frisk. Og jeg håper at de som leser innlegget og som ikke sliter vil våge å strekke ut en hånd dersom de ser at noen andre har behov for det. Det er bedre å spørre en gang for mye enn en gang for lite Smile

  • Tone says:

   Og jeg elsker forresten at du som når ut til så mange unge velger å ta opp temaer som dette! Vet at det er viktig for deg, og det hjelper helt sikkert mange Smile

 3. Mette Mari says:

  Jeg kjente på den følelsen senest i går. Alt er håpløst, svart. Jeg er dum. “Vennene” mine er dumme. Alle er dumme. Ikke du, da. Jeg skulle ønske at jeg kjente deg. Du vet den følelsen man får når man tenker med seg selv at: “den personen er et godt menneske”, uten å egentlig kjenne dem? Sånn føler jeg det når jeg leser bloggen din, eller instagram. Kanskje er jeg bare gal, kanskje ikke. Uansett ville jeg bare takke deg. Jeg skulle ønske du visste hvor mye du har gjort for så mange av oss. Takk.

  #HCpeep

 4. Ingrid says:

  Hvis dette innlegget hadde hatt en like button, hadde jeg trykket på den hundre ganger! Jeg er så hjertelig enig!

 5. Lena says:

  Herregud, folk som syter om hvor egoistisk selvmord er burde kastes i nærmeste tilgjengelige kjøttkvern. Tenker de ikke på at det er minst like egoistisk å ønske en person i intens smerte å være i live? Ughhgiaef. Skulle bare ønske folk skjønte at det er milevis med forskjell mellom depresjon og “være litt trist i noen uker”

 6. Lisbeth G says:

  Det er uendelig trist at noen i det hele tatt velger å ta sitt eget liv, og spesielt noen som har gitt så mye glede oppgjennom oppveksten vår. Men jeg kjenner så godt til de tankene mange av de har. Jeg har kjent på de tankene, følt de på kroppen og lekt med tanken på å forsvinne fra jordens overflate.
  Men jeg sitter her ennå, jeg har vært sterkere enn tankene, men må jevnlig snakke de rundt. Jeg sliter med depresjon og dette er noe som kommer og går slik det ofte gjør med mange andre rundt oss (Vi vet det bare ikke). Jeg er absolutt ingen sterk person, men jeg har greid å overtale tankene mine over til noe mer positive. Ofte føles om jeg sitter i et lite rom og ser ut på verden der alle lever sine fine og perfekte liv. Og hjertet blir mørkt fordi jeg vet at jeg ikke får til å leve et slikt liv. Jeg får ikke til noe. Så mister man jobben, ofte fordi man ikke greier å være på jobb.

  Jeg er også så “heldig” å være belemret med sosial angst i tillegg, og det ikke mange vet er at depresjon sjelden kommer alene. Det er alltid noe annen som tusler i mørket i depresjonens enemerker. Robin slet med rusmisbruk, andre har kanskje kroniske smerter, angst o.l.

  Men dette ble litt vel depressiv lesning. Men vi som sliter med depresjon vet at det går bedre, men det tar tid og er vanskelig å tenke positivt i de mørke timene. Vi vet teoretisk at depresjon er som mørketiden på vinteren og at det vil komme en vår der alt blir lyst og godt. Med tiden vil vi kunne se “sol” i vår lille mørketid, vi vil kunne glede oss av ting vi i ikke så glede under depresjonen.

  Jeg har fulgt med på youtube-siden din i en del år nå og liker å se deg irritere deg over ting og tang. Og det har gjort meg trist å se at du er blitt syk, og håper at du ser det positive i livet selv om kroppen ikke alltid henger med. ( Ha.. her sitter jeg, som lider av depresjon, og gir deg gode råd om være positiv) Men jeg ønsker deg og dine alt vel.

  Vennlig hilsen
  Lisbeth G

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Click to Insert Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette