Annet liv for 12 år siden / konfirmasjon

Dypt dykk i fortiden.

Screen Shot 2013-06-01 at 2.22.57 AM2001. WHOA!

Jeg konfirmerte meg borgelig i Rådhuset i Oslo, det føles som en hel livstid siden. Det er et helt liv siden, et helt kontinent og en hel personlighet siden, jeg lurer på om jeg egentlig er personen på bildet i det hele tatt, om noe av henne sitter igjen enda. Joda, jeg er like sta som jeg var da. Men ikke like synlig sta, staheten og styrken min var gjemt under et hardt skall, jeg var egentlig ikke særlig synlig for 12 år siden. Det var sånn jeg ville ha det, jeg husker jeg iblant gikk rundt i Oslo sentrum og tenkte at jeg skulle ønske at jeg var helt usynlig. Nå er det mer greit å være synlig, jeg krummer ikke lenger ryggen om alles oppmerksomhet plutselig kastes min vei. Men usynlig er det fortsatt deilig å være, iblant. Det er forskjell på det å være usynlig fordi du tenker at du ikke har noen rett til å være synlig, og å være usynlig fordi du vil ha en full og hel pause fra verden.

Jeg er like privat nå som før, selv om store deler av livet mitt er brettet utover internett. Fortsatt har jeg deler av privatlivet mitt i en gigantisk, støtsikker, lilla safe, og jeg lar ingen så mye som se på den. Men nå er det tusenvis av mennesker som plutselig vil inn i safen min, før var safen min ubesøkt. Vet ikke helt hva jeg foretrekker.

Billetter for å bli kjent med meg er like sjeldne nå som de var da, den delen har ikke endret seg. Forskjellen er at da turte jeg ikke, nå har jeg ikke gidd. Jeg tenkte først at jeg er enda mer skeptisk/kritisk/bitter til mennesker nå, men i grunn ikke. Forskjellen er at jeg nå ser mennesker raskere enn jeg gjorde da, jeg vier mye mindre tid til å gidde å bli kjent med, eller omgi meg med mennesker jeg har en dårlig magefølelse på. Så mye tid har blitt sløst bort mellom da og nå, tid jeg brukte på å forsøke å overbevise meg selv om at et menneske var bra når det motsatte var tilfellet. Magefølelsen min er større, tydeligere og en bedre rådgiver nå enn da.

Jeg gleder meg mer nå. Jeg er gladere, smiler mer, ler enda mer, stoler på, og er kun avhengig av meg selv. Fortsatt gir jeg meg ikke selv om alt raser, men den gang tenkte jeg iblant at jeg bare ville gi opp fordi alt føltes vanskelig. Nå er ikke det gi opp noe som eksisterer i ordboken min, jeg har ikke hatt alt-er-håp-løst-ting-blir-aldri-bra-følelse på mange år.

Jeg føler fortsatt at jeg er ment for et liv utenfor Norge… derfor har jeg ingen intensjon om å flytte tilbake, uavhengig av hva som skjer. Grunnen til at jeg flyttet hit var mannen min, grunnen til at jeg blir her er mannen min, furbabies + 1000 andre faktorer.

Da følte jeg meg utenfor, rar, lost. Nå er jeg innenfor, på rett sted, komfortabel, på plass. Der jeg hører hjemme.

Nå har jeg finere hår, finere øyenbryn, like få linjer og rynker (PUH!), men jeg er like høy og har samme runde arr i pannen. Jeg har ikke vokst en cm på 12 år, esus. Jeg er er ikke lenger redd for å se opp og frem når jeg går bortover gaten. Ikke redd for å ta plass og stråle, selv om andre i skyggen kanskje helst skulle sett meg uten noen form for solskinn. Folk er fortsatt raske til å tro at jeg er en kjerring. Klesstil, utseende, holdning, smykker og sko gjør at folk tror én ting…..det var tilfellet da også, men nå dømmes jeg på en annen måte. Det er kanskje USA og byen vi bor i sin feil, det har ikke så mye med meg å gjøre. Tiden går fortere nå, en uke er plutselig ingenting. Ett år før var uendelig lenge, ett år nå bare suser forbi (det er JUNI nå, det var jul i går!!).

Jeg forstår fortsatt ikke matte. Jeg vet fortsatt ikke hva jeg skal bli når jeg blir stor, men nå er jeg forelsket i det jeg driver med og jeg stresser ikke med tanker om hva i all verden jeg skal studere eller jobbe som. Naturlig nok, det å bli voksen er fint sånn. Hverdagene er ikke hverdager lenger, helg er ikke helg. Sommer er ikke tre måneder hvor jeg får dårlig samvittighet for å sitte inne når solen skinner, og jeg bruker ikke lenger vekkerklokke.

Jeg er ikke singel nå, jeg var ikke singel da. Da jeg ble konfirmert hadde jeg min første ordentlige kjæreste, vi var sammen i nesten 2 1/2 år. Konfirmasjonen min ble vist på TV for Rådhuset hadde et eller annet jubileum. Jeg ble ikke konfirmert med noen jeg kjente i det hele tatt, og jeg var for sjenert til å bli kjent med noen, så jeg satt der sammen med en haug andre som også var alene, og stirret i veggen mens vi ventet på at det hele skulle starte. Mormoren min sa “Og jeg må få en klem, for jeg er mormora di!” etterpå, det er vel første og eneste gangen jeg har klemt mormoren min. Vi er ikke klemmere, jeg tror jeg har klemt fremmede i USA oftere enn mine egne foreldre. Typisk at man skal bli klemmer når man flytter vekk fra de man burde klemme. Jeg tror jeg fikk TV til konfirmasjonen min….? Og penger, og bunad, og en safir- og diamantring jeg hadde ønsket meg lenge. Tror jeg. Herlighet, det er så lenge siden at jeg så vidt husker dagen klart. Jeg husker selskapet, en slapp og klam håndhilsen fra en jeg egentlig ikke likte noe særlig den gang, og jeg husker familien min hadde skrevet sang og at det var pinlig at den inneholdt at jeg hatet gym.

2013 kicker 2001 sin ass. Åpenbart.

This entry was posted in Et bilde og historien bak. Bookmark the permalink.

25 Responses to Annet liv for 12 år siden / konfirmasjon

 1. svampboblea says:

  hihi, bra du skriver innlegg jevnt og trutt Grin

 2. Maria says:

  Takk for at du deler så mye av deg selv! Du er den eneste personen jeg ikke kjenner personlig som av og til får meg til å tenke at fremtiden byr på mange muligheter Smile

 3. A says:

  Spennende å lese at du ikke er helt bestemt på hva du skal jobbe med i fremtiden. Hadde vært spennende å høre om hva du vurderer, men jeg skal ikke forlange å få vite Smile Du er fin og inspirerende, hilsen en jevnaldrende dame, for en gangs skyld Smile

  • Planen er klar, men kommer nok ikke til dele hva den går ut på. Likevel har jeg ingen ønsker om å gjøre noe annet enn det jeg gjør nå, back up planen er kun det, en back up! Smile Med mindre hudpleie blir kjedelig for meg kommer jeg til å fortsette å bygge på det og utvide slik jeg har gjort i det siste. Det er det som er behagelig, jeg kan egentlig vurdere underveis utifra hva jeg har lidenskap for. Mannen min og jeg har dealen om at han er den “stabile” med den faste standard jobben, mens jeg kan fly litt rundt og gjøre merkelige ting Grin Og det er også det som passer meg best, jeg kunne aldri hatt en jobb bak noen annen kontorpult enn min egen eller en typisk 8-16 jobb.

 4. Anonymous says:

  Dette var en fantastisk fin tekst! Elsket dette! Det viser at det faktisk er håp for oss også, som sliter litt i hverdagen. Takk gud for det!

 5. Iselin says:

  Tar jeg feil, eller er det Sunnfjordsbunad? Smile

 6. Siri says:

  Hilde, du fortjener respekt! Du deler så mye av deg med oss som leser bloggen din. Jeg føler jeg kjenner deg og jeg stoler på deg, som egentlig er ganske rart, siden jeg aldri verken har sett eller møtt deg. Du er ikke redd for å være deg selv. Noen ganger er jeg det og tenker at livet er litt håpløst, men du gjør meg virkelig glad og lyser opp hverdagen minSmile Det setter jeg utrolig stor pris på! Du er min superhelt!!

 7. Celine says:

  Har du fortsatt bunaden? Smile

 8. Tante says:

  Tante (mor2) viste lysbilder og fortalte historier om deg. Og så fikk du den gamle dokka som jeg hadde arvet etter din oldefar. Den har LILLA kjole.

 9. Malin says:

  Dette er sikkert feil sted og si det men… Jeg er så syykt lei av sånne kjede meldinger!!! Jeg er 12 år og jeg sier ifra om at de må slutte men det gir di f**n i!! kan du lage en video og snakke litt om det??? Er så jævla irriterende!!!!! Jeg blir gal!!!! Hjelp meg enten video eller her på bloggen??? Og noe annet: kan du si HEI MELIN KATINKA i en video??? Pliiizzzz Smile

 10. Malin says:

  Unnskyld for banning

 11. Malin says:

  Var det noe som du opplevde????

 12. Malin says:

  PS hvis du skal lage en video ikke si det var meg som sendte det inn…

 13. Malin says:

  Trenger ikke publisere den første komentaren måtte bare si i fra!!!

 14. Amira says:

  Spennende, og utrolig fin historie. Du er et supert forbilde, Hilde! Smile

 15. Linn Madelen says:

  Hei!

  Når jeg leste dette innlegget, måtte jeg stoppe opp flere ganger. Det var som å lese om meg selv på den tiden.
  Nå er jeg 33 og det hender fortsatt at jeg til tider skulle ønske jeg var usynlig. Det hender også at jeg går med krummet rygg, men det hjelper seg.

  All respekt til deg som deler det du gjør. Jeg kjenner deg ikke, men det jeg ser er ei flott jente, Hilde! Og bloggen din er en inspirasjon Smile
  Takk!

  Linn Madelen.

 16. Anonymous says:

  Du er så å si prikk lik!

 17. Martine Kramvig says:

  Hei! Jeg skrev en kommentar på youtube, noe i den duren at du lignet på Snooki, og oppdaget nå, en måned senere eller noe at jeg ble blokkert, noe jeg ikke helt skjønner. – Sminken, håret, jo. Det så litt Snooki-ish ut, men det var så absolutt ikke vondt ment med tanke på at Nicole er en flott dame til tross for at hun er dum som et brød.

  Hei, jeg digger deg jo! Om det var fornærmende, beklager jeg det. No

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Click to Insert Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette