Mine overlevelsestips etter 3 måneder som syk

Overlevelsestips er jeg dreven på innen nå, på tide å dele noen!

Det er mangemangemange som har spurt hvilken sykdom jeg har og om jeg kan skrive om hva som feiler meg, men det er ikke noe jeg kommer til å dele med noen. Det eneste jeg er villig til å dele er at det er kronisk og at vi jobber med å holde meg symptomfri, finne en blanding av medisiner og annet som kan holde sykdommen i sjakk. Stress er det som gjør at smerten kommer tilbake, derfor må jeg holde meg mye i ro, selv om jeg kan leve nesten som normalt nå. Det er mye jeg ikke kan spise, jeg kan ikke dra på turer fordi det stresser meg, jeg kan ikke drikke alkohol eller gjøre noe som gjør at jeg blir varm i toppen. For en som elsker å ha 14 baller i luften på en gang med en familie på andre siden av jorden man gjerne skulle besøkt er det ikke akkurat hysterisk artig å ha dette, men det er ikke sånn at jeg får gjort noe med dette, så hvorfor klage? Isteden har jeg funnet en rekke tips og triks som jeg og vi benytter oss av, og som gjør at det hele blir mindre kjipt.

Da jeg ble syk i oktober var jeg så dårlig at jeg ikke kunne gå ut døra, og det stresset meg. Stress gjorde meg dårligere, med andre ord måtte jeg finne ro og innse at jeg ikke kunne stresse over å ikke kunne gå noe sted, for stress er dumt og ville gjøre sitt til at jeg ble stuck på sofaen enda lenger. Så dro vi på bryllupsreise, noe jeg aldri burde ha gjort for sykdommen sa PANG! dag to og jeg måtte tilbake på full dose med medisiner og styr. Faen.

Nå har jeg hatt dette i snart fire måneder og jeg er i fase to av drittmedisiner. Bivirkningene er absolutt det verste, de medisinene jeg må gå på er virkelig de verste &%$#medisinene jeg noengang har måttet ta, jeg unner ikke min verste fiende den form for medisin engang. Den gjør meg sint, lei, så glad, så sint, så bordeline deprimert, så sur, så glad, så trist, så desperat, så intenst ukomfortabel, så enda mer ukomfortabel, så lei, så sint, så………ja. Uhyre festlig. Heldigvis har jeg bare 2 uker igjen (IIIIHHHH!), men videopausen min er grunnet bivirkninger jeg får fordi jeg er nødt til å gå på disse helvetes møkkamedisinene fra indre fuckdal. Faen.

Midt i det hele ble jeg skikkelig sint, for jeg følte at jeg ikke fikk levd ordentlig, og at sykdommen gjorde sitt til at jeg bare ble sittende. Jeg var maks frustrert og sint over at jeg ikke fikk gjort alle de tingene jeg ønsket å gjøre, men etter litt research på nett i ulike diskusjonsforum hvor andre ga tips til hva de gjør når de må ta disse medisinene, har jeg det veldig bra nå. Jeg har klart å gjøre situasjonen enklere og nå føler jeg ikke lenger frustrasjon over at jeg er syk og litt stuck. Den største frustrasjonen lå i at jeg ble frustrert over at mannen min ble fanget i dette også. Han måtte ta seg av alt, fikse alt i huset fordi jeg var for sliten til å ta en dusj, handle inn alt av dagligvarer, kjøre meg til undersøkelser og legetimer, hente medisiner, ta seg av hunder, trøste hver eneste dag. Jeg ble sur på meg selv for at jeg ikke klarte å gjøre noe, men når jeg prøvde å gjøre noe ble det også kræsj fordi jeg ikke var i form til det i det hele tatt. Heldigvis er han verdens mest tålmodige mann og en person som er fylt med empati, så problemet lå hos meg, ikke ham.

Her er mine tips, kanskje kan de være til inspirasjon for noen!

1. La deg selv være syk!

Viktigste tipset tror jeg, for dette er et must! Jeg ble sur over at jeg var syk og det gjorde hele situasjonen 10 ganger verre, da jeg bestemte meg for at jeg skulle tillate meg selv å ha det elendig en stund, ble alt så mye bedre med en gang. Jeg bestemte meg for at jeg skulle la meg selv sitte på sofaen i ukesvis, gråte når jeg ville, skrike om det var nødvendig, og rett og slett gå i hi til kroppen min hadde det bedre. Det tok vekk mye av stresset, for plutselig fikk jeg ikke dårlig samvittighet over å ikke orke å gå ut døren. Det er så viktig å trappe ned når kroppen sier stopp, og det å rett og slett la meg selv være i elendigheten, det tok en diger bør av skuldrene mine.

2. Snakk med de rundt deg

Da jeg bestemte meg for at jeg skulle bare la sykdommen herje og ta all den tiden jeg trengte for å bli bedre, snakket jeg lenge med mannen min så den dårlige samvittigheten ovenfor han skulle avta. Jeg bad ham om å ikke høre på meg dersom jeg er helt urimelig (for herregud, jeg har vært urimelig!), ikke ta seg nær av at jeg er kort og lei, og selvfølgelig støttet han meg 100% i det å bare la humla suse noen måneder. Når man er syk blir man ofte en litt annen person enn man normalt er, og det å la de rundt deg få vite at det er medisiner og sykdom som gjør deg lei og ikke det at du ikke liker dem lenger, er viktig. Jeg gir beskjed til familie og venner når jeg føler meg så elendig at jeg er redd for at jeg kan virke sur og kjip mot dem, og når de får beskjed er det jo ikke noe problem!

3. Ta imot hjelp

Jeg er en person som helst skal takle alt selv, jeg hater at noen tar vare på meg og jeg får fnatt av å måtte be om hjelp til ting som jeg burde klare selv. Ikke en god egenskap å ha når du er så dårlig at du ikke orker å lage mat. Det tok litt tid, men til slutt måtte jeg bare gi opp, for med to hunder, en leilighet som ikke vasker seg selv, mat som må inntas og alt det andre som skjer i hverdagen, måtte jeg ha hjelp. Det er en kjip følelse å føle seg hjelpesløs, men ta imot hjelp! Det er så mange som har hjulpet meg, og det er faktisk lov å være en hjelpesløs dott en stund.

4. Vær overfladisk så mye du vil, finn det som gjør deg glad!

En av tipsene jeg kom over da jeg leste om hva andre gjør på disse medisinene var det å skjemme seg selv bort masse! Unne deg selv fine ting, en ny hårfrisyre, dra på spa, spise sushi hver dag, kjøpe nye gardiner, osv. Dette er noe jeg har benyttet meg veldig av og selv om det er en typisk overfladisk ting, så er det disse små tingene som har gjort at hverdagen har glødet til tross for smerter og vonde følelser. Vi er flinke til å spise lunsj på favorittrestauranten vår hver uke, mannen min har hentet sushi til meg når han har sett at jeg er lei meg og har en dårlig dag, vi fyrer i peisen og spiller Xbox i timesvis, jeg setter av timer til spakveld med meg selv, og nettshopping har uvtilsomt reddet disse månedene. Vi er glade i å være sosiale med venner og dra på små eventyr til byene rundt her, men fordi jeg ikke har orket noe av det på en stund har jeg brukt mye tid på å kjøpe fine ting jeg kan omgi meg med istedet. Duftlus, nye vinglass, klær jeg føler meg bra i, notatbøker (IIIIIH!), nye bøker, gaver til venner, nye ting til leiligheten osv. Jeg elsker shopping generelt, men det har hjulpet meg å kunne unne meg selv ulike ting her og der uten å føle at jeg nødvendigvis trenger det jeg har kjøpt. Det er lov å skjemme seg selv bort, masse!

Finn små ting som gir deg glede, om det så er å fyre i peisen eller strikke et skjerf. Alle de tingene som gir en IIIIIHHHHH!-følelse har jeg omfavnet disse månedene, og jeg kommer til å fortsette med det til jeg får sykdommen under kontroll og virkelig føler meg frisk igjen. Lange bad med masse nye skjønnhetsprodukter, sushi hver dag en hel uke, time hos frisøren og shopping med mannen har vært gull verdt for meg.

5. Skriv dagbok!

Nå mener jeg ikke nødvendigvis en personlig dagbok, selv om det absolutt er noe jeg anbefaler alle alltid, men en sykedagbok har hjulpet meg. Nå er min sykdom noe som kan forverres av ulike typer mat, så det å skrive ned hva jeg spiser til en hver tid er et must, men det å skrive kort hvordan jeg føler meg fra dag til dag har hjulpet meg veldig. Jeg kan gå tilbake og se hvilke dager jeg følte meg elendig og dermed kunne se hva jeg gjorde den dagen. Iblant finner jeg sammenhenger og ting jeg bør unngå fordi det forverrer sykdommen. Man tenker at man kommer til å huske det og det, men det å ha alt på papir gjør det hele så mye utrolig mye enklere. Jeg skriver også standard dagbok hver dag, og det er noe jeg synes hjelper på alle nivå. Jeg får ut frustrasjon, jeg innser ting jeg ikke så tydelig før, og det har dukket opp mange aha-opplevelser gjennom det å bare skrive, skrive og skrive mer. Dessuten er det koselig å fyre i peisen, finne frem et pledd og fordype seg i notater en stund.

Og sist men ikke minst, prøv å finn noe positivt ved at du er stuck! Det er vanskelig, men jeg er tilhenger av at det alltid er noe positivt å hente ut av en situasjon uansett hvor håpløst det hele kan virke. Har du noe positivt å fokusere på blir det hele mye enklere å takle.

This entry was posted in Ymse ladida. Bookmark the permalink.

23 Responses to Mine overlevelsestips etter 3 måneder som syk

 1. Monica says:

  Å bli frarøva den friheten enn er vant til å ha, er aldri spesielt hyggelig – enn blir satt litt tilbake og blir rett og slett fanga i en tilværelse enn ikkje får gjort så mykje med iløpet av et *knips*. Du har mange gode tips som er fine å tenke over for alle som kan kjenne seg igjen i en lignande situasjon. Å akseptere det som har oppstått og prøve å finne dei beste løysningane fra det nye ståstedet, gjer ting endel lettare enn viss en berre skal gå å sure seg over at llivet faktisk ikkje stod på stedet hvil. Har sjølv bekkenløsning i forbindelse med sv.skap, noke som har satt mitt liv litt ut av normalen, og som gjer at eg ikkje kan tillate meg å vere så aktiv og effektiv som eg sjølv vil/er til vanlig, men sånn er det berre, og da får eg gjere det beste ut av det og satse på at med tid og stunder og hjelp fra div. hold, blir det bedre igjenSmile Og som du tipser: finn det som gjer deg glad! Finn positive ting. Viktig viktig. Ønsker deg alt godt framover, og håper at helsesituasjonen blir meir stabilSmile *happypurplethoughts*

 2. Cathrine says:

  Heh.. Du skriver så bra HC. Du setter lys på ting som er veldig viktige. Selv har jeg vært kronisk syk nå i snart 5 år. Alvorlig grad av leddgikt, står på immundempere og cellegift og et fint tall smertestillende. Og da er det viktig, som du sier, å finne ting som gjør deg glad. Små ting som gir glede Smile Ønsker deg alt det beste.

  sender med en Godpote til Chester og Dottie fra samojedene Casper og Nova

 3. Sara says:

  Dette hørtes ikke godt ut i det hele tatt! Men det gjør meg glad at du har funnet en mann som kan ta vare på deg, for det fortjener du Smile Masse masse god bedring, så håper jeg at du blir symptomfri snart! Grin

 4. Karlina says:

  Godt å høre at du har noen som tar så godt vare på deg når du ikke er på toppSmile
  Et litt random spørsmål: skriver du på norsk eller engelsk i dagboken din?

 5. Mh says:

  Fint innlegg! Vært syk selv en stund, men det er heldigvis mer kortvarig. Jeg lurer på en ting, hvordan klarer du å skrive en “ekte” dagbok? Jeg føler at når jeg skal skrive ting ned så føles det så utrolig falskt, og jeg klarer ikke forstå hvorfor. Jeg skrev mye før, men det har gjort at jeg har mistet gleden ved det.

 6. Kristine B says:

  Jeg har ett tips til, gjør det veldig klart for venner og familie at du ikke er interessert i høre på symt om en forkjølelse f.eks. Det virker kanskje rart, men dette var ett tips jeg fikk av en lege en gang, for dette er noe som i lengden trekker deg veeeeldig ned. Har selv vært syk over halve livet, men holder meg positiv! Selv om det av og til er urettferdig og fryktelig kjipt! Noen ganger vil jeg bare stenge meg inne. Heldigvis blir man faktisk veldig vant til smerte, jeg har nesten ikke følelse igjen i magen etter 11år med daglige smerter. Jeg syns det er positivt da Smile

  Syns det verste med å være kronisk syk er andre folk. De dømmer som fy! Får hele tiden spørsmål som: du som ikke klarer å jobbe, hvordan klarer du å være sosial da? Ingenting er godt nok uansett.. Av og til går det inn på meg og det er TØFT! Usynlig sykdom er fælt sånn sett..

  Stå på, håper virkelig du finner rett dose medisin, kosthold og trening så du kan leve livet tilnærmet normalt Smile god bedring!

 7. Ingrid says:

  Det å ikke stresse er jammen et kunststykke enkelte ganger! Det høres ut som du er på “bedringens vei”, hvis jeg kan kalle det det? Jeg håper du får kontroll på ting og at du kan reise og hygge deg uten å bli sliten og stressa.Smile God bedring!

 8. Therese says:

  Åh du aner ikke hvor mye jeg trengte dette innlegget i dag! Sånn serr hvordan visste du at jeg skulle få et anfall i dag? Har endelig bestemt meg for å gå til legen selv, for jeg orker ikke en dag til av disse j**** magesmertene Frown Må trosse frykten for blodprøver snart uansett.

  Takk for innlegget HC Smile

 9. M says:

  Hei!

  Gode tips! Jeg har vært sykmeldt i 13 måneder, og har et par å legge til:
  1) redebygging. Du skal mest sannsynlig være
  Mye mer hjemme enn du pleier. Gjør det fint og koselig rundt deg.

  2) ha prosjekter. Om de er å skrive bok, lære å strikke eller starte blogg. Gjør noe.

  3) lag en dagsplan. Stå opp, gjør det du skal, spis, følg planen de dagene du kan, og tilgi de selv de dårlige dagene.

 10. Tone says:

  Jeg vet det ikke var det samme jeg hadde da jeg var syk, men likevel kjenner jeg meg igjen i hvert eneste punkt her. Skulle ønske jeg hadde lest dette innlegget for to-tre-fire år siden, for det hadde vært gull verdt! Håper mange som trenger det finner frem til dette innlegget, for dette var faktisk helt ekstremt bra Smile Krysser (fortsatt) fingre og tær for at dere finner frem til den perfekte oppskriften for å holde deg symptomfri!

 11. Marita says:

  Veldig bra innlegg!!

 12. Silje says:

  Har vært syk i 2-3 uker med halsbetennelse nå. Jeg prøver å se det positive, akkurat som deg ble huden min så godt som plettfri! Grin

 13. Camilla says:

  Et tips til er også å gjøre de pent rundt deg, du har sikkert en fin leilighet, men jeg tenke på sånn små ting. Kanskje tenne noen lys(lilla selvfølgelig) eller kjøpe inn “pynte-ting” for eksempel et nytt bilde på veggen skader jo ikke, så får du noe annet å se på, ihvertfall når du har sittet å sett på det samme i mange måneder! Jeg håper du klarer å bli “frisk”(så frisk du kan bli med den sykdommen du har) og at du klarer å ha et normalt liv! Liker veldig godt bloggene dine, du skriver veldig bra! To spørsmål, kommer boken din ut i Norge, og hva språk skriver du på?
  Håper du får en fin uke sammen med mann og hunder!

 14. Cathrine says:

  Å du klarer det igjen! Du er en inperasjon, takk for at du er seg, fordi deg er fantastisk. Har selv en sykdom der jeg ikke burde stresse så mye, så tusen takk!Smile du betyr så mye mer en det du nok vet.

  Jeg har også et spørsmål, vet ikke helt hvor jeg kan spørre derfor tar jeg det her, åså håper jeg det går fint.
  Jeg husker veldig godt den videoen der du snakket om selvskading, og hvordan dette kunne bli en farlig trend. Nå har justin beiber fansa begynnt og kutte seg og legger ut blider ut av kuttene, du vet sikkert hvorfor?! I allefall jeg lurte på om du gjerne kunne tatt av litt av tiden din og laget et innlegg om det eller gjerne en video når du er bedre eller om du vil det, men poenget mitt er at dette er et godt eksempel på at det er blitt en farlig trend og setter folk som faktisk trenger og gjøre dette for og komme seg igjennom dagen sin. Og vis det er noen som kan si sine meninger om dette på best mulig måte, så er det deg. så hadde det vært flott om du gjorde det! Du er så godt til og gi gode meninger.

  • Jeg håper disse beliberne virkelig kutter en viktig pulsåre så de kan forsvinne for godt. Jeg er for pissed på dem til å gidde å bruke tid på dem per nå, må de alle falle under en kamel og dø. De sløser bort ressurser de av oss med fungerende hjerneceller kan få bruk for, eksepsjonelt patetisk.

   • Cathrine says:

    De kan serr bare gå og drukne seg selv for Justin beiber i en kasserolle fylt med varmt kokende vann! Skjønner at du er pissed off, er jeg også det. Jeg hater mennesker, mennesker er så sykt teite, ikke alle da, men nesten alle…

 15. solveig says:

  Du skriver så utrolig bra! jeg kjenner meg igjen i det du skriver, hver gang Grin
  Jeg så forresten på en random video fra april i fjor eller noe av deg her en dag, og da anbefalte du en sånn smash skrivebokaktig ting, og siden jeg er listeperson jeg også, kjøpte jeg den på nettet, haha. Anbefaler du den fortsatt?

 16. Elizabeth says:

  Tusen takk for flotte tips,kommer viekrlig godt med for tiden Smile
  Ønsker deg en riktig god bedring og måtte du bli fri for smerter og få sykdommen til å holde seg stabil.Ønsker alltid det beste for deg Hilde Christina Smile

 17. Frida says:

  Høres ut som du har en fantastisk mann!

 18. Pingback: Glad og lykkelig, til tross for kronisk sykdom – Mine tanker…. |

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Click to Insert Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette